Nie od dzisiaj wiadomo, że śniadanie to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety. Zapewnienie naszemu organizmowi odpowiedniej dawki kalorii jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania przez resztę dnia. Jednak odpowiednia kaloryczność to wybór pełnowartościowych produktów, które zapewnią nam siłę i witalność.
Śniadanie, jako pierwszy posiłek dnia najczęściej musi być przyrządzony w szybki sposób. Któż z nas nie spieszy się do pracy, szkoły czy innych obowiązków domowych. Istnieje wiele alternatyw, kiedy to posiłek można przygotować już wieczorem, a rano wystarczy wyjąć je z lodówki i zajadać.
Przedstawiamy teraz 3 sprawdzone posiłki, które idealnie nadadzą się na śniadanie dla wszystkich zabieganych i zapracowanych osób
1. Nocna owsianka
* Płatki owsiane – 5 łyżek
* Nasiona chia – 1 łyżka
* Mleko 2% lub dowolny napój roślinny – 3/4 szklanki
* Mrożone maliny – 1/2 szklanki
* Mały banan – sztuka
* Płatki migdałów – 1 łyżka
Owsianka nocna – przepis:
Wieczorem zalej płatki, nasiona chia i mrożone maliny mlekiem (nie musisz ich wcześniej rozmrażać). Wymieszaj i odstaw do lodówki. Rano ponownie wymieszaj, dodaj posiekanego banana, wierzch oprósz płatkami migdałowymi.
2. Pieczona owsianka
* Płatki owsiane – 5 łyżek
* Daktyle suszone – 3 sztuki
* Mleko (krowie lub napój roślinny z dobrym składem) – szklanka
* Orzechy laskowe – 1 łyżka
* Gorzka czekolada – 2 kostki
* Kilka malin
Sposób przygotowania:
- Wcześniejszego wieczora zalej mlekiem płatki owsiane i daktyle.
- Rano dodaj do namoczonych płatków orzechy.
- Masę przełóż do kokilek lub innych naczyń do pieczenia
- W środek foremki wciśnij kostki gorzkiej czekolady, na wierzch rozłóż maliny lub inne owoce sezonowe. *
Piecz w temp. 190 st.C przez ok. 30 minut.
3. Placuszki z kaszy marnej
* 1 szklanka kaszy manny
* 6 suszonych moreli (niesiarkowanych – tych ciemnych)
* 1 szklanka wody lub dowolnego mleka
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżka oleju lub masła
* 5 łyżek jagód
Przepis na placki z kaszy manny:
- Morele zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odlej wodę, a morele zmiksuj na gładko (takim słodkim puree można słodzić również owsianki, jaglanki czy koktajle).
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Ciasto odstaw na jakieś 30 minut do lodówki (może być dłużej, nawet pół dnia ;)).
- Smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (jeśli przywierają pomyśl nad zmianą patelni!). Wylewaj 1 czubatą łyżkę na jeden placuszek i delikatnie obracaj uważając żeby się nie rozwalały.
Nam już cieknie ślinka na samą myśl o tych pysznościach. Pamiętajcie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia!