Skład: agar-agar 100%
Agar jest substancją żelującą, która nie ma zapachu ani smaku. Jest w 100% naturalnym produktem i bezpiecznym dla zdrowia. Swoje pochodzenie odnajduje w roślinach, a konkretnie czerwonych alg wydobywanych w Japonii, które nazywa się krasnorostami. Stosowany jest do sorbetów, konfitur, budyniu oraz do produkcji naturalnych domowych lizaków i żelków.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
– wartość energetyczna 172 kcal
– tłuszcz < 0,1 g
– w tym kwasy tłuszczowe 0,014 g
– węglowodany 0,4 g
– w tym cukry 0 g
– błonnik 86 g
– białko < 0,1 g
Kraj pochodzenia: Włochy
Masa netto: 60 g
Czy agar-agar jest zdrowy?
Agar to w pełni bezpieczny dodatek do żywności. Ceni się go ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego wpływającego na perystaltykę jelit oraz pracę układu trawiennego. Agar stanowi również źródło takich składników mineralnych, jak wapń, potas czy żelazo.
Jak używać agar-agar?
Na 1 łyżeczkę używanej dotychczas żelatyny przypada od 0,5 do 2 łyżeczek agaru. Do zrobienia galaretki z agarem użyć można wody, ale smaczniejsze efekty uzyskacie poprzez zastąpienie jej sokiem albo kompotem owocowym. Na pół litra płynu używa się zwykle 3 łyżeczek agaru.
Reviews
There are no reviews yet.