Wątroba – jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a z drugiej strony jeden z najbardziej zaniedbanych. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest jej funkcja, a jak łatwo doprowadzić do jej uszkodzeń, które w dłuższej perspektywie stają się nieodwracalne. Jak wiemy, dla wątroby nie ma nic gorszego niż ciężkie, tłuste jedzenie i trunki wysokoprocentowe. Istnieją jednak produkty, które w naturalny sposób potrafią wspomóc pracę wątroby i powodują, że w dalszym stopniu będzie ona oczyszczać nasz organizm i prowadzić w nim detoks. Sprawdź, o jakich produktach mowa!
- Cytrusy
Ciepła woda z dodatkiem z cytryny z samego rana świetnie stymuluje działanie wątroby. Witamina C zawarta w cytrusach powoduje aktywowanie enzymów w wątrobie odpowiedzialnych za jej oczyszczanie oraz wspomaga wątrobę w usuwaniu substancji rakotwórczych.
- Czosnek
Bogaty w naturalną siarkę, już mała ilość czosnku jest w stanie aktywować enzymy, które wspomagają wypłukiwanie toksyn. Dodatkowe wsparcie wątroby zapewnia naturalna mieszanka – alicyny oraz selenu zawartego w czosnku.
- Kolendra siewna
Pomaga w pozbyciu się nagromadzonych toksycznych metali ciężkich z naszego organizmu takich jak aluminum, rtęć czy ołów. Wspiera wątrobę oraz nerki chroniąc je przed stresem oksydacyjnym.
- Kurkuma
Ulubiona przyprawa wątroby. Kurkuma posiada wiele leczniczych właściwości. Kurkuma posiada zdumiewające właściwości przeciwzapalne, które mają wpływ na cały organizm w tym wątrobę. Znacznie przyspiesza oczyszczanie wątroby oraz wspomaga naprawę zniszczonych tkanek.
- Buraki
Buraki to jeden z najskuteczniejszych sposobów oczyszczania wątroby. Szczególnie wyciśnięty sok z buraka. Buraki zawierają dużą dawkę antyoksydantów. Betainy zawarte w buraku pomagają wątrobie w pozbyciu się toksyn.
- Zielone liście
Mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Posiadają też zdolność neutralizowania metali, chemii oraz pestycydów używanych w pożywieniu. Zielone liście (szczególnie te ciemno-zielone) naszpikowane są chlorofilem, który asystując pracy wątroby oczyszcza krew. Dobrą metodą oczyszczania wątroby zielonymi liśćmi jest wyciskanie z nich soku. W ten sposób można dostarczyć sobie znacznie większą ilość zawartych w liściach substancji odżywczych oraz oczyszczających niż zjedzenie ich np. w sałatkach.
- Warzywa krzyżowe
Duża zawartość siarko pochodnych związków oraz sulforafanu, który jest naturalnym izotiocyjanianem występującym w warzywach krzyżowych takich jak brokuł (szczególnie kiełki), brukselka, czy jarmużu nie tylko wspomagają proces oczyszczania wątroby, ale też zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych.
- Orzechy
Duża zawartość l-argininy (aminokwasu odpowiadającego za neutralizowanie oraz wypłukiwanie amoniaku), glutationu oraz kwasów omega-3 sprawia, że orzechy wspierają proces oczyszczania wątroby.
- Awokado
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera silnie działające substancje chemiczne (w tym glutation), które mogą zapobiegać niszczeniu wątroby.
- Ostropest plamisty
jest wiele ziół, które wspomagają oczyszczanie wątroby jednak ostropest plamisty wskazywany jest jako najskuteczniejszy. Używany od ponad 2000 lat. Ostropest plamisty wspomaga pracę wątroby co potwierdzają liczne badania przeprowadzone w ostatnich latach. Warto również pamiętać o czarnuszce, która jest w stanie cofać skutki niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).
Ponieważ wątroba nie posiada unerwienia czuciowego nie powoduje u nas dyskomfortu i bólu, stąd łatwo przegapić jej zaniedbanie. Pamiętajmy o niej i dbajmy każdego dnia wspomagając się naturalnymi składnikami.