Amarantus ekspandowany, właściwości?
Ziarna szarłatu nie zawierają glutenu – to pierwszy z licznych argumentów, który zadecydował o tym, że roślina ta wzbogaca obecnie wiele przepisów. Jednak wśród licznych właściwości i walorów amarantusa ekspandowanego wymienić należy również:
- doskonałe źródło przyswajalnego białka,
- wspiera procesy metaboliczne organizmu,
- bogate źródło kwasów tłuszczowych, które znacząco wzbogacają dietę,
- szarłat dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników, a w tym:
żelaza,
fosforu,
magnezu,
wapnia,
potasu,
witamin (z grup: A, B, C i E), - wspomaga ruchy perystaltyczne jelit – zawiera błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego,
- dzięki zawartości kompletu aminokwasów egzogennych znacznie opóźnia procesy starzenia się organizmu – korzystnie wpływa na procesy regeneracyjne,
- jest doskonałym źródłem energii – zawiera węglowodany, które bez wątpienia są niezbędnym elementem diety osób pracujących fizycznie oraz umysłowo (dobry suplement diety sportowców).

Szybka dostawa
Gwarancja szybkiej dostawy kurierskiej lub do paczkomatów

ŚWIEŻE I ZDROWE PRODUKTY
Produkty najwyższej jakości, zdrowe, smaczne

NAJLEPSZE CENY
Zawsze najlepsze produkty w najatrakcyjniejszych cenach
Kto powinien go stosować?
Wymienione powyżej właściwości w dużej mierze zawierają już odpowiedź na pytanie „Dla kogo?” Warto jednak wskazać na konkretne zastosowania, aby w szczególny sposób podkreślić atuty amarantusa ekspandowanego. Komu więc możemy go polecić?
- uczuleniowcom i alergikom,
- osobom dbającym o prawidłowy bilans dietetyczny,
- osobom intensywnie uczącym się oraz narażonym na długotrwały stres,
- osobom będącym w trakcie wzmożonego wysiłku fizycznego lub umysłowego (uczniom, studentom, osobom pracującym etc.),
Przykładowe potrawy:
- racuchy,
- babeczki,
- zupki amarantusowo-warzywne,
- sałatki z dodatkiem szarłatu.
Kuchenne zastosowanie ekspandowanego amarantusa może być rozmaite – z mlekiem lub sokiem będzie to dobra alternatywa dla płatków śniadaniowych, sam sprawdzi się jako przekąska zamiast chipsów albo paluszków, ale prawdopodobnie najpyszniejszym pomysłem z wykorzystaniem tego zboża są batoniki muesli albo ciasteczka z amarantusem.
Rose Tyler –
Eget mauris pharetra et ultrices neque ornare aenean euismod elementum nisi quis eleifend quam adipiscing vitae proin sagittis nisl neque viverra justo nec ultrices dui sapien eget mi proin sed libero enim sed faucibus turpis in eu mi bibendum neque egestas congue quisque egestas diam in arcu cursus euismod quis viverra nibh cras pulvinar mattis