Każdego dnia jesteśmy bombardowani wiadomościami o tym, co zrobić, by wzmocnić nasza odporność. Szczególnie w dobie pandemii koronawirusa, temat budowania odporności stał się numerem jeden wśród programów śniadaniowych oraz na portalach społecznościowych. Koncerny farmaceutyczne wypuszczają coraz to nowe suplementy, które mają nam pomóc uchronić się przed wirusami i bakteriami. Ile jest w tym prawdy, że suplementy chronią nas przed chorobami, bądź pomagają z nią walczyć? Nie mogę Wam na to odpowiedź, bo nie jestem lekarzem. Wiem natomiast, że żadne leki nie zastąpią nam zdrowej i zbilansowanej diety, bogatej w witaminy i minerały. W poniższym artykule przedstawię Wam witaminy i minerały, szczególnie istotne w kwestii budowania odporności. Zaznaczę również, w jakich artykułach spożywczych można je znaleźć. Postaram się przekonać Was do sięgania po świeże owoce i warzywa oraz do przemycania ich w diecie Waszych dzieci. Pamiętajcie, jesteście tym, co jecie ☺
W błonie śluzowej jelit zanurzone jest około 70 – 80% naszego układu odpornościowego, dlatego tak ważne jest spożywanie wartościowych produktów. Pierwsza z witamin, która jest niezbędna w nabywaniu i utrzymywaniu odporności to witamina E.
– ma silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwutleniające
– jest obecna w błonach wszystkich komórek, szczególnie w odpornościowych
– chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników
Gdzie możemy znaleźć witaminę E?
– oleje: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany, z zarodków pszennych
– orzechy i nasiona: słonecznik, pestki dynii, sezam, migdały
– awokado
– kiełki
– gruboziarniste produkty zbożowe, otręby
– warzywa (zwłaszcza ciemnolistne): natka pietruszki, szpinak, szczypiorek, brokuł, jarmuż
Z pewnością na liście znajdują się produkty, za którymi nie przepadasz. Z resztą nie ukrywajmy – mało które dziecko chętnie zje szpinak czy brokuły. W jaki zatem sposób „przemycić” te produkty do codziennej diety? Zaraz przedstawię Ci kilka prostych sposobów. Podam Ci również przepis na pyszny koktajl, który jest bombą witaminową wzmacniającą nasz układ immunologiczny, a dodatkowo jest niskokaloryczny (ale sycący) !
Każdy z nas chętnie zjada to, co wygląda apetycznie, często się mówi, że ktoś je oczami. Dlatego postaraj się, by potrawa na talerzu wyglądała apetycznie i przyciągała Twoją uwagę i uwagę Twojego dziecka.
Orzechy i nasiona możesz spokojnie wykorzystać jako przekąskę, która zastąpi chipsy, chrupki czy cukierki. Nasyp na miseczkę i miej je w domu w zasięgu wzroku. Dajesz dziecku drugie śniadanie do szkoły? Dołóż garść orzechów do śniadaniówki.
Natka pietruszki, szpinak? Wykorzystaj je jako dodatki do koktajli czy smoothie, oswoisz się ze smakiem i gwarantuje Ci że nie pożałujesz swojego wyboru!
Przedstawiam Wam teraz przepis na pożywny i zdrowy koktajl, który jest pełnowartościowym posiłkiem. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie bądź podwieczorek. Spokojnie możesz go wypić przed lub po treningu ☺
– jabłko
– banan (średniej wielkości)
– dwie garści liści szpinaku (świeżych)
– szklanka wody (jeśli lubisz może być gazowana)
– opcjonalnie garść nasion słonecznika
Obieramy owoce i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystkie składniki do kielicha blendera, miksujemy i gotowe. Smacznego !