Już na dobre zagościła w naszym kraju jesień, a co za tym idzie chłodne poranki i wieczory, deszczowe i pochmurne dni. Takie warunki sprzyjają osłabieniu organizmu, a tym samym spada nasza odporność. W tym jesiennym okresie jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia, grypy czy infekcje gardła. Skupimy się dzisiaj na tym, w jaki sposób walczyć z kaszlem i bólem gardła domowymi sposobami.
Podstawowym warunkiem na złagodzenie kaszlu zarówno u dzieci, jak i dorosłych jest picie dużej ilości płynów. Dzięki temu rozrzedzony śluz łatwiej zostanie usunięty z dróg oddechowych. W momencie choroby, warto podgrzać płyny, by nie podrażniać dodatkowo gardła.
Połknij trochę miodu! Aby złagodzić kaszel i ból w dalszej części gardła weź łyżkę stołową dowolnego miodu i zjedz go. Jeśli jest dla Ciebie zbyt cierpki możesz rozpuścić go w szklance wody bądź herbaty.
Domowy syrop cebulowo – miodowy
Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a pozwoli uporać się z uporczywym mokrym kaszlem.
Pokrój drobno 3 cebule. Dodaj pół szklanki miodu, zmieszaj z cebulą i odstaw na 3 godziny. Następnie dodaj 50 ml przygotowanej, letniej wody i odstaw ponownie na 3 godziny. Przecedź do butelki. Pij kilka razy dziennie po łyżeczce.
Siemię lniane na kaszel
Siemię lniane to doskonały sposób na suchy kaszel. Sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy pacjentowi doskwiera ból w obrębie gardła, drapanie w gardle i suchy kaszel.
Napar z siemienia lnianego działa zbawiennie na podrażnione ciągłym kasłaniem gardło. Taka mikstura na kaszel jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Jak ją zrobić? Łyżkę siemienia lnianego zalej szklanką wody i gotuj ok.10 min. Dodaj łyżkę miodu i pij ciepły płyn 2 razy dziennie.
Imbir
Imbir doskonale nawilża śluzówkę, z tego powodu warto zastosować go w przebiegu kaszlu suchego. Przygotuj wywar z imbiru. Cienko pokrojony kawałek imbiru zalej 0,5 l wody i gotuj na małym ogniu przez 20 min. Przecedź i posłodź miodem albo syropem malinowym. Pij szklankę wywaru rano i wieczorem.
Syrop z czosnku i cytryny
Syrop z czosnku i cytryny – zmiażdżyć dwie główki czosnku, dodać: sok z dwóch cytryn, cztery łyżki miodu i dwie szklanki przygotowanej wody. Odstawić przygotowany napój na dwie doby i pić dwa razy dziennie po dwie łyżeczki.
Wszystkie opisane sposoby, wspomogą również Wasz organizm w budowaniu odporności. Jeśli jednak objawy chorobowe nie ustępują należy niezwłocznie skonsultować je z lekarzem. Tymczasem trzymajcie się zdrowo