Miód od wieków nazywany jest nektarem bogów. To wyjątkowe określenie zawdzięcza swoim niezwykłym właściwościom prozdrowotnym, które w dużej mierze zależą od rodzaju wybranego miodu.
Jeśli nie wiesz, który miód będzie dla Ciebie najlepszy, koniecznie zapoznaj się z poniższym artykułem – pozwoli Ci wybrać ten gatunek, który wspomoże Twój organizm.
Miody różnią się między sobą kolorem oraz smakiem, od słodkich poprzez łagodne, aż do goryczkowatych. Bez względu na swoje walory wizualne, każdy miód dostarcza do organizmu witaminy: A, C, B1, B2, B6, B12 oraz żelazo, potas, mangan, fosfor, kwas foliowy, wapń i miedź. Sprawdź, na co jeszcze korzystny wpływ ma miód J
Miód wielokwiatowy – łagodny w smaku, wspomaga odporność, a szczególnie zalecany jest osobom cierpiącym na astmę;
Miód lipowy – słodki w smaku i niezastąpiony w walce z przeziębieniem – wykazuje działanie wykrztuśne oraz napotne. Poza tym koi nerwy i jest zalecany osobom, które zmagają się z dużym stresem w życiu codziennym;
Miód akacjowy – jest wyjątkowo słodki i aromatyczny. Korzystnie wpływa na pracę układu moczowego oraz nerek;
Miód gryczany – jest ciemnej barwy i lekko korzenny w smaku. Wykazuje działanie odtruwające oraz oczyszczające. Poza tym wzmacnia układ krążenia i jest zalecany osobom walczącym z niedoborami żelaza;
Miód wrzosowy – jest nieco gorzki w smaku i ma ciemną brunatną barwę. Korzystnie wpływa na stany zapalne przewodu pokarmowego, jamy ustnej czy gardła. Poza tym wspomaga pracę nerek i całego układu moczowego;
Miód lawendowy – ma lekko gorzkawy posmak, choć jest dosyć słodki. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego – wspomaga skupienie się, zasypianie oraz koi nerwy;
Miód malinowy – jest delikatny w smaku. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe i napotne, dlatego zaleca się go w okresie grypy i przeziębienia;
Miód ze spadzi iglastej – uznawany za jeden z najzdrowszych miodów. Zalecany osobom o obniżonej odporności oraz zmagającym się z anemią. Wpływa na pracę serca i całego układu krążenia;
Miód ze spadzi liściastej – ma lekko korzenny smak. Wykazuje działanie neutralizujące szkodliwych substancji oraz wzmacniam układ kostny człowieka;
Miód nawłociowy – słodki z charakterystycznym kwaskowym posmakiem. Wspomaga leczenie stawów i stanów zapalnych. Ponadto obniża ciśnienie krwi i poprawia kondycję skóry;
Miód rzepakowy – jeden z najdelikatniejszych i słodkich miodów. Znacząco zmniejsza stany zapalne chorób żołądka. Wspomaga pracę układu krwionośnego i zapobiega powstaniu miażdżycy;
Miód mniszkowy– słodki w smaku z wyczuwalną nutą mniszka. Wspomaga leczenie choroby nerek, leczy niestrawność i obniża poziom cholesterolu.