- Kasza gryczana prażona wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki poddanych prażeniu.
- Kasza gryczana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.
Zastosowanie
- Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, wszelkimi gulaszami czy sosami np. grzybowymi.
- Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki, ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu.
- W połączeniu z białym serem i warzywami stanowić będzie świetny farsz do naleśników i pierogów, a w połączeniu z grzybami – wegetariański farsz do gołąbków.
- Można robić z niej również kotlety i faszerować warzywa.
- Jest świetnym składnikiem sałatek.
Sposób przygotowania
- Kasza gryczana palona 1 kg Targroch należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10 – 15 minut.
- Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju.
- Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda, w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kasza gryczana palona 1 kg Targroch jest naturalnym źródłem:
- Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Cynku – pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Producent: Targroch
Reviews
There are no reviews yet.