Wielkimi krokami nadchodzi luty, a wraz z nim… święto zakochanych, czyli Walentynki. W ten dzień każdy chce spędzić czas ze swoją drugą połówką i wyznać jej swoje głębokie uczucia. Wiadomo, powinniśmy to robić przez cały rok, ale 14 luty to magiczna data. Nie masz pomysłu jak oczarować ukochaną/ ukochanego? Sprawdź 5 prostych, ale sprawdzonych przepisów, które z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom
1.Malinowy sernik
Składniki:
500 g mielonego twarogu sernikowego,
250 g malin (możesz użyć mrożonych),
200 g śmietany 30%,
1 galaretka malinowa,
150 g herbatników,
2 łyżeczki kakao,
1 łyżeczka cukru pudru,
100 g masła,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
5 łyżki soku z cytryny,
50 g cukru.
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym.
Śmietanę ubij i dodaj do masy serowej. Wymieszaj.
Maliny zmiksuj i dodaj do sera. Wymieszaj dokładnie.
Do ostudzonej galaretki dodaj sok z cytryny, a następnie zmiksuj z masą serową.
Herbatniki pokrusz. Dodaj kakao i cukier puder.
Masło roztop, wymieszaj z ciasteczkami. Wyłóż nimi spody form w kształcie serca.
Na spody wyłóż malinową masę serową i wstaw do lodówki na kilka godzin, by serniczki stężały. Apetyczny deser na walentynki gotowy!
2.Babeczki walentynkowe
Składniki:
150 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
200 g mąki pszennej,
100 g roztopionego masła,
2 jajka,
80 g cukru trzcinowego,
4 łyżki kakao,
cynamon,
łyżeczka proszku do pieczenia,
150 ml mleka,
300 ml śmietany kremówki (do przygotowania bitej śmietany),
gotowe serduszka do dekoracji (np. z czekolady).
Sposób przygotowania:
Czekoladę drobno pokrój.
Do miski wsyp mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu. Wymieszaj.
Dodaj pokrojoną czekoladę i ponownie wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj roztopione masło, jajka i mleko.
Połącz ze sobą obie masy.
Masę na babeczki walentynkowe przełóż do papilotek.
Babeczki walentynkowe piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.
Wystudzone babeczki walentynkowe ozdabiaj bitą śmietaną i serduszkami.
3.Lava Cake
Składniki:
170 g mlecznej czekolady,
115 g masła,
1/4 szklanki mąki tortowej,
0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków,
duża szczypta soli,
2 duże jajka,
2 duże żółtka.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
Czekoladę posiekaj i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj.
W małej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
W drugiej misce dokładnie wymieszaj jajka i żółtka jaj.
Połącz wszystkie składniki razem (nie zapomnij o czekoladzie z masłem) i wymieszaj delikatnie trzepaczką lub drewnianą łyżką. Przełóż masę do foremek.
Lava cake to babeczki, które piecze się dosyć krótko. W kokilkach powinno się je piec 12-14 minut. W formie do muffinek wystarczy im 8-10 minut.
Podawaj babeczki z lodami waniliowymi, słonym karmelem lub po prostu oprószone cukrem pudrem. Smacznego!
4.Malinowe tiramisu
Składniki:
350 g serka mascarpone,
400 ml śmietany kremówki,
100 g białej czekolady,
2 opakowania okrągłych biszkoptów,
1 szklanka mocnej kawy,
200 g malin,
kakao.
Sposób przygotowania:
Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
Kremówkę i mascarpone ubij w misce. Dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Biszkopty namocz naparem z kawy.
Na dnie pucharka lub szklanki ułóż trochę masy. Użyj do tego szprycy cukierniczej – będzie o wiele prościej.
Warstwami układaj biszkopty, maliny i krem aż do końca naczynia. Górę deseru z mascarpone oprósz kakao i udekoruj malinami. Smacznego!
5.Kawowy deser
Składniki:
250 ml zaparzonej kawy,
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
2 jajka,
2 łyżki brązowego cukru,
50 ml śmietany kremówki,
łyżka soku z cytryny,
80 g cukru pudru,
3 łyżki masła,
100 g mlecznej czekolady (może być też gorzka),
łyżka kakao,
100 g białej czekolady,
duży owoc granatu (zamiast niego możesz użyć truskawek),
do posypania: kakao lub starta na tarce czekolada,
opcjonalnie: łyżka ajerkoniaku.
Sposób przygotowania:
Żelatynę namocz w 250 ml kawy.
Dodaj brązowy cukier, a także ajerkoniak – jeśli go używasz.
Przygotuj 4 pucharki i przelej do nich przygotowaną galaretkę kawową.
Czekoladę rozpuść (np. w kąpieli wodnej). Osobno przygotuj białą czekoladę, a osobno mleczną.
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka ubij z cukrem pudrem, dodaj śmietankę i masło, ponownie ubij. Podziel masę jajeczną na 2 równe części.
Do jednej części masy dodaj roztopioną białą czekoladę, a do drugiej części ciemną.
W osobnym naczyniu białka ubij na sztywną pianę. Jedno ubite białko dodaj do musu z białej czekolady, drugie do musu z mlecznej.
Ciemny mus czekoladowy wymieszaj z kakao.
Granata przekrój i wyjmij z niego pestki.
Kawową galaretkę posyp pestkami granatu. Wyłóż ciemny mus. Znowu posyp granatem. Na wierzch wyłóż jasny mus.
Deser w pucharkach posyp kakao lub startą czekoladą.
W ten wyjątkowy dzień pamiętaj oczywiście o uśmiechu na twarzy a Twoja randka z pewnością będzie udana