Makaron z soczewicy jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego. Jest również źródłem witamin, takich jak witamina A, witamina B6, witamina C i witamina K. Zawiera również składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, fosfor i potas.
Makaron z soczewicy jest dobrym źródłem błonnika, który może pomóc utrzymać zdrowy układ pokarmowy. Błonnik może również pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak cukrzyca i choroby serca.
Makaron z soczewicy jest lekkostrawny i może być łatwo przyswajany przez organizm. Jest to dobra opcja dla osób ze skłonnością do wzdęć lub zaparć.
Makaron z soczewicy czerwonej świderki BIO 250g Bartolini jest również łatwy w przygotowaniu. Można go ugotować w mniej niż 20 minut i podawać z różnymi sosami, warzywami lub mięsem. Jest to dobra opcja dla osób, które szukają łatwych i szybkich dań.
Kwas foliowy pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów i produkcji krwi. Przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży.
Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości.
Dodatkowe źródło witaminy B1, manganu, żelaza, miedzi.
Ważny jest zdrowy tryb życia i zbilansowana dieta.
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 1477 kJ/348 kcal
Tłuszcz: 1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 56 g
w tym cukry: 5,1 g
Błonnik: 5,8 g
Białko: 26 g
Sól: 0,01 g
Żelazo: 8,4 mg (60 %)**
Mangan: 0,98 mg (49 %)**
Miedź: 0,90 mg (90 %)**
Kwas foliowy: 114 mcg (57 %)**
Tiamina: 0,54 mg (49 %)**
** dzienna referencyjna wartość spożycia witamin i składników mineralnych (dla osoby dorosłej)
Reviews
There are no reviews yet.