Komu z nas nie cieknie ślinka na myśl o słodziutkich małżonkach zrywanych prosto z krzaka w babcinym ogródku ? Cóż tu dużo mówić – po prostu smak dzieciństwa!
Jednak malina to nie tylko słodycz, zapach i smak – to przede wszystkim źródło mnóstwa witamin i minerałów, a po przetworzeniu wspaniały lek na jesienno – zimowy czas. Sprawdź, jakie właściwości mają maliny i produkty z nich stworzone.
Właściwości malin:
- wspierają walkę z przeziębieniem i innymi infekcjami – zawierają duże ilości witaminy C i kwasu salicylowego, a zarazem są świetnym środkiem napotnym i zwalczającym gorączkę. W stanach osłabienia organizmu polecane są zwłaszcza soki malinowe i wywar z liści;
- wzmacniają odporność – po napar z malin można sięgnąć w razie wystąpienia kataru i kaszlu, towarzyszących osłabieniu układu immunologicznego. Maliny działają wykrztuśnie oraz rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach;
- łagodzą bóle miesiączkowe – napary z liści i owoców malin przynoszą ulgę w trakcie bolesnej menstruacji;
- wspomagają odchudzanie – usprawniają procesy metaboliczne, przyspieszają spalanie tłuszczów i oczyszczanie organizmu;
- obniżają ciśnienie – są więc odpowiednie dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia;
- mają niski indeks glikemiczny – bez obaw mogą jeść je osoby chorujące na cukrzycę.
Kiedy kończy się lato, coraz trudniej dostać maliny, często ich cena jest już bardzo zaporowa. Ale z czystym sumieniem możemy sięgać po syropy i soki malinowe, konfiturę z malin, herbatę z liści malin czy miód malinowy. Każdy z tych produktów wspomoże nas w walce z infekcjami!