Migdał płatek
Migdał płatek to uniwersalny składnik, który dodaje subtelnego, migdałowego smaku oraz chrupkości wielu potrawom. Jest świetnym wyborem do różnorodnych przepisów zarówno w domowej kuchni, jak i w profesjonalnej gastronomii.
Migdał płatek zastosowanie
Płatki migdałowe doskonale sprawdzają się jako dodatek do musli, owsianki, sałatek, ciast, deserów oraz jogurtów. Można je także używać do dekoracji potraw i wypieków, dodając im eleganckiego wyglądu.
Płatki migdałowe do restauracji i nie tylko
Płatki migdałowe to niezbędny składnik w kuchni restauracyjnej – idealne do wyrafinowanych deserów, ciast i dań głównych. Ich wszechstronność i smak docenią również miłośnicy gotowania w domu, szukający zdrowych dodatków do codziennych posiłków.
Płatki migdałowe
Korzyści zdrowotne:
- Obniżają ryzyko chorób serca – to zasługa obecnych w migdałach korzystnych substancji, takich jak witamina E, niezbędne kwasy tłuszczowe nienasycone, błonnik oraz flawonoidy.
- Zawierają zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole i amigdalinę.
- Pozytywnie wpływają na zdrowie mózgu i układu sercowo-naczyniowego.
- Błonnik zawarty w migdałach wspomaga pracę jelit.
- Codzienna dawka migdałów (około 100 g) sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha i nóg.
- Działają korzystnie na układ nerwowy, wzmacniają odporność i wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
- Chronią również przed ryzykiem wystąpienia cukrzycy.
Wartość odżywcza w 100g
- Wartość energetyczna 2393kJ/572 kcal
- Tłuszcz 52g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,74 g
- Węglowodany 20,05 g – w tym cukry 7,2 g
- Błonnik 12,9 g
- Białko 20 g
- Sól 0,04g
Zastosowanie
- Doskonale komponują się jako dodatek do wypieków, włączając ciasta, torty, placuszki, ciasteczka, babki i lody.
- Są również wspaniałym uzupełnieniem sałatek owocowych, potrawek, farszy oraz dań z makaronu, ryb i mięsa.
- Migdały w postaci płatków mogą być używane do dekorowania i ozdabiania wypieków cukierniczych.
Ponadto, migdały dostępne w formie mielonej umożliwiają wytworzenie marcepanu, pasty migdałowej oraz zagęszczanie zup, sosów i kremów, wprowadzając niepowtarzalny smak i teksturę.
Składniki; Migdał blanszowany płatki 100%
Producent; Targroch
Waga; 500 g
Reviews
There are no reviews yet.