- łagodnie antybakteryjne,
- kojące i uspokajające,
- wzmacniające,
- regulujące trawienie,
- przeciwwrzodowe i regenerujące błonę śluzową,
- odżywcze,
- przeciwskurczowe,
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE MIODÓW AKACJOWYCH
Odporność i przeziębienia – regularne spożywanie miodu akacjowego (najlepiej w formie płynnej, rozrobionego w letniej wodzie), wpływa na wzmocnienie odporności organizmu, jednocześnie działając antybakteryjnie, skutecznie ograniczając rozwój infekcji bakteryjnych. Jego suplementacja w chorobach górnych dróg oddechowych, bólach gardła i uciążliwym kaszlu, skutecznie wspiera kurację zalecaną przez lekarzy.
Układ gastryczny – miód akacjowy ma szerokie zastosowanie w problemach układu pokarmowego, dlatego z powodzeniem stosowany jest w leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń trawienie i innych problemów żołądkowych. Przyspiesza odnowę błony śluzowej, polepszając ziarnowanie i wydzielanie śluzu, wspomagając w ten sposób walkę z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Działa osłonowo, chroniąc układ gastryczny przed zwiększoną produkcją kwasów trawiennych, co wiążę się ograniczenie problemów związanych z refluksem.
Choroby skóry i bakterie – miód z kwiatów robinii akacjowej, sprawdza się także w przypadku chorób skóry, podobnie zresztą jak inne gatunki miodu. Wykazuje sporą skuteczność w likwidowaniu zakażeń, szczególnie ropnych. Przyspiesza również gojenie i zasklepianie ran.
Reviews
There are no reviews yet.