Miód gryczany
to pyszny i zdrowy produkt naturalny. Śmiało można powiedzieć, że jest liderem wśród innych miodów pod względem zawartości witamin i mikroelementów. Miód gryczany pochodzi z nektaru zebranego przez pszczoły z gryki. Główną cechą charakterystyczną tego typu miodu jest czystość produktu, dlatego nazywany jest również jednokwiatowym. Cierpki smak, brunatny kolor i uciążliwa lukrecja – to doskonała cecha miodu gryczanego. Właściwości lecznicze tego miodu dobrze znane przez wszystkich.
Właściwości miodu
Ten rodzaj miodu przerasta wiele innych rodzajów. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na skład chemiczny produktu. Miód gryczany ma wysoką zawartość żelaza, co tłumaczy jego brązowy i ciemno-czarny kolor. Miód jest również wzbogacony o brązowe mikroelementy: -wapń; -potas; -fosfor; -magnez; -miedzi;
Produkt ma korzystne właściwości i jest zawsze zalecany w leczeniu chorób układu oddechowego, ostrych infekcji dróg oddechowych, bólu gardła, kataru, grypy. Wynika to nie tylko ze zdolności produktu do pozbywania się patogenów z organizmu, ale również z tego, że zwiększa on odporność.
Gryczany miód (allegro) pomaga unormować równowagę kwasową żołądka. Ponadto znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii, wpływając korzystnie na skórę, włosy, paznokcie.
Miód gryczany zawiera najwięcej żelaza spośród wszystkich rodzajów miodu. Wysoko cenią go sobie osoby prowadzące aktywny tryb życia. Przywraca organizmowi siły po treningu i wytrzymałość po aktywnym dniu. Również wegetarianie i weganie mogą używać go jako suplementu do uzupełnienia żelaza w organizmie.
Ten rodzaj miodu ma szerokie zastosowanie w kuchni. Niezrównany smak i dostępna cena miodu gryczanego, dają możliwość z jego użyciem przygotować wiele różnych potraw, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przechowywać w temperaturze pokojowej i zacienionym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Produkt:100% naturalny.
Produkt Polski
Produkt przyjazny dla wegan
Reviews
There are no reviews yet.