SKŁADNIKI
otręby owsiane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne otręby owsiane, to produkt powstający przy przemiale owsa na mąkę owsianą. W skład otrąb wchodzi w głównej mierze zewnętrzna, najbardziej wartościowa warstwa ziarna, tj. okrywa owocowo – nasienna. Otręby są doskonałym źródłem błonnika. Polecamy jako dodatek do porannej kaszki śniadaniowej oraz jako panierkę do kotletów, dodatek do ciast, pasztetów warzywnych, chleba, sosów. Otręby przed spożyciem zalecamy poddać krótkotrwałej obróbce cieplnej.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1517 kJ / 361 kcal
Tłuszcz – 7,7 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,7 g
Węglowodany – 46g,
w tym cukry – 1,3 g
Błonnik – 18 g
Białko – 18 g
Sól – 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalety spożywania otrębów – na co działają?
Włączenie ich do codziennej diety jest świetnym pomysłem i wiąże się z wieloma korzyściami dla kondycji fizycznej. Oto najważniejsze właściwości zdrowotne otrębów:
- Dzięki wysokiej zawartości błonnika usprawniają perystaltykę jelit i działanie całego układu pokarmowego i trawiennego.
- Korzystnie wpływają na przemianę materii – doskonale sprawdzają się przy odchudzaniu!
- Są bogatym źródłem witaminy B, magnezu, potasu, fosforu, selenu i cynku.
- Obniżają ciśnienie krwi i mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
- Obniżają poziom cukru i złego cholesterolu w organizmie.
- Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
Otręby świetnie sprawdzają się dodane do posiłków na bazie mleka (płatków śniadaniowych, jogurtów, kaszek czy kefirów), a także deserów, ciast, zup, surówek czy sałatek. Na początek warto włączać je do swojej diety powoli i w małych ilościach – wystarczy kilka małych łyżeczek dziennie. Przy regularnym ich spożywaniu ważne jest picie większych ilości wody – optymalna ilość to 2 litry dziennie. Błonnik w nich zawarty pochłania bowiem z organizmu jej duże ilości.
Rano czy wieczorem?
Otręby można jeść zarówno w porze śniadania, obiadu, jak i kolacji – w zależności od tego, do jakich potraw się je dodaje. Ze względu na to, że bardzo dobrze komponują się z produktami mlecznymi, wiele osób preferuje ich spożywanie do porannego posiłku, na przykład płatków śniadaniowych, jogurtu czy samego mleka.

Szybka dostawa
Gwarancja szybkiej dostawy kurierskiej lub do paczkomatów

Świeże i zdrowe produkty
Produkty najwyższej jakości, zdrowe, smaczne

Najlepsze ceny
Zawsze najlepsze produkty w najatrakcyjniejszych cenach
Reviews
There are no reviews yet.