Quinoa komosa ryżowa biała 1 kg Targroch
Właściwości quinoa:
- Bogactwo białka
- Witaminy i minerały
- Niski indeks glikemiczny: Quinoa ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że wpływa na poziom cukru we krwi w sposób umiarkowany.
- Bogactwo błonnika
- Wartość energetyczna 1490 kJ / 355 kcal
- Tłuszcz 5,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
- Węglowodany 57,8 g
- w tym cukry 5,1 g
- Błonnik 6,8 g
- Białko 15,1 g
- Sól** 0,02 g
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
- Przed gotowaniem quinoa warto ją przepłukać i ewentualnie podprażyć na suchej patelni, by wzmocnić smak.
- Proporcje gotowania to zazwyczaj 1 część quinoa do 2 części wody. Gotować przez około 15 minut, aż ziarna wypuszczą kiełki.
- Po ugotowaniu pozostawić pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Quinoa może być używana w wielu potrawach, zarówno słonych, jak i słodkich. Może zastępować kaszę, makaron, ryż czy ziemniaki. Stanowi świetny dodatek do mięs, warzyw i sosów. Ze względu na jej wartość odżywczą i wszechstronne zastosowanie, quinoa stała się popularnym składnikiem zdrowej kuchni.
Kraj pochodzenia: Hiszpania




Reviews
There are no reviews yet.