Smak: z goryczą, która rozpływa się w ustach.
Zapach: Pachnący, delikatnie pikantny.
Zastosowanie: do herbaty, napoje gazowane, koktajle, poncz owocowy, kawa (bez mleka, kwasowość może powodować zakrzepy), koktajle mleczne.
Syrop z aronii
Przetwory z aronii polecane jako źródło witaminy P, C, a także mikroelementów (jod, molibden, miedź, mangan). Sok z aronii obniża ciśnienie krwi, cholesterol w organizmie i normalizuje układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza przepuszczalność i kruchość naczyń włosowatych krwi. Stosowany w nadciśnieniu 1 i 2 stopnia, hipowitaminozie, miażdżycy, tyreotoksykozie i zapaleniu błony śluzowej żołądka z obniżoną kwasowością. Syrop wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi i cholesterol, jest naturalnym źródłem jodu, korzystnie wpływa na układ hormonalny, przydatny przy niedoborach witamin, poprawia odporność.
Przede wszystkim syrop z aronii podnosić ogólną odporność organizmu. Ale rutyna i antocyjany zawarte w jagodach aronii działają też wzmacniająco na naczynia krwionośne, uszczelniają ich ścianki i regulują przepustowość, co z kolei przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego i poprawy działania naczyń krwionośnych.
Aronia jest niesamowitą rośliną – jej owoce można uznać za naturalne lekarstwo na wiele chorób cywilizacyjnych. Pomagają w zapobieganiu m.in. nadciśnieniu, miażdżycy, schorzeniom oczu. Niektórzy naukowcy uważają nawet, że aronia może zmniejszać ryzyko nowotworów!
Czy aronia oczyszcza organizm?
Aronia wzmacnia odporność, oczyszcza i wspomaga organizm, zmniejsza stany zapalne naczyń krwionośnych.
Reviews
There are no reviews yet.