Śliwki Suszone 1k Targroch Bez Pestek
Śliwki suszone to produkt otrzymywany w wyniku suszenia owoców śliwy. Śliwki zaliczane są do grona bakalii. Suszenie jest sposobem na przedłużenie trwałości owoców. W XIX wieku sadzonki śliwy zostały wwiezione na teren Kalifornii. W ten sposób powstała odmiana wyjątkowo dobrze nadająca się do suszenia, o bogatym smaku – śliwka kalifornijska. Obecnie to właśnie w Kalifornii produkuje się rocznie najwięcej suszonych śliwek.
Śliwki suszone są zaliczane do bakalii. W kuchni są bardzo popularne i ciężko je zastąpić. Spożywa się je się same jako przekąskę lub jako dodatek do różnego rodzaju dań. Oprócz najpopularniejszych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.
Składniki
Śliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca – sorbinian potasu
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Śliwki suszone są naturalnym źródłem:
- Potasu i miedzi – pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
- Ryboflawiny (Wit. B2) – pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1191 kJ / 282 kcal
Tłuszcz 1,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 60 g
w tym cukry 60 g
Błonnik 9,4 g
Białko 3,5 g
Sól 0,03 g
Informacja alergenna:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Reviews
There are no reviews yet.